Moravské divadlo i Moravská filharmonie: obě značky zůstanou v každém případě zachovány

31. května 2023

Olomouc, 31.5.2023 - Zhruba sedmdesát podpisů umělců, především hráčů a zástupců jiných orchestrů v ČR, podepsalo otevřený dopis iniciovaný politiky opoziční KDU-ČSL. Dopis vyzývá primátora Olomouce k zachování současného stavu uspořádání místních kulturních institucí. Tento stav však dobrý není, vedení Olomouce se proto snaží prověřit možné cesty, jež by ho zlepšily. V každém případě budou zachovány obě značky, tradice i kvalita Moravského divadla Olomouc i Moravské filharmonie Olomouc.

„Současný stav, k jehož zachování umělci vyzývají, znamená každoroční boj o rozpočet, postupné propouštění, tlumení kulturní služby - připomeňme zrušení letošní Dvořákovy Olomouce - a nejistotu, která se dříve či později projeví i na kvalitě. Tento stav opravdu zachovat nechceme,“ říká pirátský náměstek primátora Viktor Tichák.

Proto se vedení Olomouce snaží zajistit i ufinancovatelnost institucí v dalších letech s ohledem na městský rozpočet. Varianty uvažují o změnách nejdříve od roku 2025, o kterých zastupitelstvo zatím rozhodovat nebude.

„Hledáme nyní cesty, které by oběma institucím zajistily především víceletý horizont, jistotu a možnost uměleckého růstu, jež za současných podmínek možný není. K tomu jsme se zavázali ve volebním programu i v programovém prohlášení rady města,“ dodává Tichák.

Vícezdrojovost financování je jedním z vodítek úvah. Ve všech variantách se proto počítá s větším zapojením především Olomouckého kraje, ideálně prostřednictvím zákona o Veřejné kulturní instituci. Ten by se měl dostat na jednání Vlády ČR již v červnu a umožnil by více zakladatelů/zřizovatelů jedné kulturní instituce. Olomoucký kraj by se pak díky němu mohl (a měl) větší měrou podílet na financování olomoucké živé kultury.

Další podobné články

Piráti a ProOlomouc: Místo multifunkční haly za 2 miliardy postupně přestavme areál zimáku

Olomouc, 24. 10. 2023 - Olomoucké zastupitelstvo má 30. října rozhodnout o nabídce společnosti Nová Velkomoravská, a.s, na stavbu nové multifunkční haly. Nabídku adresoval podnikatel Richard Morávek olomoucké radnici loni v srpnu (později byla doplněna). Podle analýzy potřeb ledové plochy a dalšího využití multifunkční haly, kterou si město nechalo zpracovat, se jedná o jednu ze tří variant řešení. Stavba multifunkční haly však podle Pirátů a ProOlomouc z dlouhodobého pohledu nepředstavuje ekonomicky udržitelný způsob, jak zajistit podmínky pro hokej a bruslení v Olomouci.

Piráti se zasadili o transparentní postup v potvrzování ředitelů/ředitelek olomouckých základních a mateřských škol v jejich funkci

Olomouc 21.2.2023 - Výběrová řízení na ředitele/ředitelky základních a mateřských škol v Olomouci se budou nově konat každých šest let. Výběr bude transparentnější a bude ho mít na starost odborná a méně politická komise, která obsáhne mnohem více názorů. Doposud o pokračování stávajících ředitelů/ředitelek rozhodoval tzv. hodnoticí pohovor za zavřenými dveřmi.